Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Στυλίδα: Πανελλήνια διάκριση του Γυμνασίου Στυλίδας


Στυλίδα: Πανελλήνια διάκριση του Γυμνασίου Στυλίδας
Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη διάκριση του Γυμνασίου Στυλίδας στον 12ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους "Cinema…διάβασες;". Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. 

Υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ταινία με την οποία συμμετείχε το Γυμνάσιο Στυλίδας στον παραπάνω διαγωνισμό με τίτλο «Ευανθία Καΐρη: Η "Μούσα" του 1821» κατέκτησε το βραβείο ιστορικής τεκμηρίωσης. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός και συνονίστρια του μαθητικού έργου ήταν η κα. Τσαπάρα Ξανθή και οι συμμετέχοντες μαθητές ήταν οι εξής: Αποστόλου Κωνσταντίνα, Καλαμάτα Δήμητρα, Κυριακίδης Κωνσταντίνος. Συνολικά απονεμήθηκαν στην κατηγορία "Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσια" συνολικά 5 βραβεία (3 μυθοπλασίας, 1 τεκμηρίωσης και 1 animation). 

Αποτελεί αναμφισβήτητα τιμή για το Γυμνάσιο Στυλίδας η πανελλαδική αυτή διάκριση αλλά και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβλήθηκε απο την εκπαιδευτικό και τους μαθητές. Για την υλοποίηση της ταινίας προηγήθηκε ενδελεχής ιστορική έρευνα και αναζήτηση ιστορικών αρχείων – μεταξύ αυτών και στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου - καθώς και αξιοποίηση πολλαπλών ιστορικών πηγών και τεκμηρίων (βιβλιογραφίας και δικτυογραφίας). 

Σε αυτά συγκαταλέγεται και ένα βιβλίο το οποίο επιμελήθηκε ο Δημήτριος Ι. Πολέμης και περιέχει αυθεντικές σωζόμενες ιδιόχειρες επιστολές της Ευανθίας Καΐρη. Οι εν λόγω επιστολές είναι ιδιαίτερα αξιοποιήσιμες δεδομένου ότι το έργο της υπήρξε κατά κύριο λόγο συγγραφικό/ γραπτό.

Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή και το έργο της γυναικείας λόγιας μορφής της επανάστασης του 1821, της Ευανθίας Καΐρη, που διατηρούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ έχοντας περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να έχουν μείνει άγνωστες στο ευρύ κοινό πολλές πτυχές του βίου και της προσωπικότητάς της. 

Με καταγωγή από την Άνδρο, η Ευανθία Καΐρη υπήρξε μαθήτρια του Αδαμάντιου Κοραή και θεωρείται η πρώτη Ελληνίδα λογία στα νεοελληνικά γράμματα. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία συγγράφοντας το πρώτο θεατρικό έργο με θέμα την ελληνική επανάσταση με τίτλο "Νικήρατος" (το οποίο τυπώθηκε) και προσπάθησε να αφυπνίσει με κάθε τρόπο τις Φιλελληνίδες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *