Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου



Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου με την αγωνία για την πορεία του κορονοϊού να είναι έκδηλη. Έκτακτα μέτρα στους ναούς. Στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας απευθύνεται έκκληση στους πιστούς να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.

H Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, σήμερα Κυριακή, και αυτό γίνεται στη «σκιά» του κορονοϊού με έκτακτα μέτρα σε όλους τους ναούς και με τη θλίψη που προκάλεσαν οι πολυήμερες πυρκαγιές στη χώρα. Η ανησυχία είναι έκδηλη για την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος – τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την Επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς για να προσκυνήσουν.

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό, με βάση τις τελευταίες αποφάσεις.

Στα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας απευθύνεται έκκληση στους πιστούς να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός μέσα και έξω από τους ναούς. Η ίδια έκκληση απευθύνεται και για τους εορτασμούς στις περιοχές όπου παραδοσιακά αυτές τις ημέρες στήνονται πανηγύρια..

Στην Παναγία Σουμελά ο ΠατριάρχηςΔεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου
Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, στον εμβληματικό ναό του Ποντιακού Ελληνισμούθα λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν να ανοίξει η Μονή και να χοροστατήσει ο Πατριάρχης στη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου μετά από πέντε χρόνια αναστηλωτικών εργασιών.

Ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού

Με την πανδημία του κορονοϊού να «καλπάζει» ολοταχώς προς ένα τέτορτο κύμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα να δημιουργεί νέες συνθήκες πίεσης στα νοσοκομεία, με βάση και των μετρήσεων του ΕΟΔΥ, τα βλέμματα των λοιμωξιολόγων είναι στραμμένα πλέον στην επικείμενη επιστροφή των εκδρομέων αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Με δεδομένη την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, οι εκκλησίες και οι τοπικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς στη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η κυβέρνηση, οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και στα προσκυνήματα ανά τη χώρα όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας, με σεβασμό στην ιερότητα της ημέρας και τις εορταστικές παραδόσεις.

Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, – πως κάθε χρόνο-, είναι η Τήνος και ο ναός της Ευαγγελίστριας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν και φέτος στο νησί με τις τοπικές αρχές να απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων. Ο εορτασμός θα γίνει με μάσκες και αυστηρά μέτρα εντός του ναού.
Δεκαπενταύγουστος: Η Ελλάδα γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου
Ο Μητροπολίτης Τήνου Δωρόθεος Β’, αναφέρει σε μήνυμά του: «Να ευχηθούμε μέσα από τη καρδία μας η Παναγία μας, η μητέρα μας να θεραπεύσει γρήγορα και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένοι από τον κορονοϊό και γρήγορα να φύγει μακριά από τη ζωή μας και από τη πατρίδα μας αυτός ο κίνδυνος και να επαναφέρουμε όλοι τη ζωή μας όπως ήταν».

Συναγερμός ενόψει Δεκαπενταύγουστου στις εκκλησίες, με διπλή μάσκα και «πλαφόν» πιστών στα προαύλια

Όπως αναφέρθηκε, έκδηλη ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, εν όψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου.

Η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια.

Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα εκατό άτομα.

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους.

Όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

Φέτος, όπως και πέρυσι, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και με έναν πραγματικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και το στοίχημα τώρα των αρμόδιων Αρχών είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες οι οποίοι και έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι σε ετοιμότητα προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και οι πιστοί να προσκυνήσουν την Παναγία με κάθε λαμπρότητα, προστατεύοντας τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους από τη νόσο Covid-19.

Στο επίκεντρο

Κυβέρνηση και επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και στα διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.

Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τη συμπεριφορά των πιστών εντός και εκτός ναών αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι ιερείς οι οποίοι αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού.

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο, στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας.

Σε πόλεις και χωριά, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι.

Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» θα το βιώσουμε, όμως, διαφορετικά όχι προς την πνευματικότητα αλλά ως προς τις συνθήκες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα.

Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή.

Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, πρόσφατα απηύθυνε, μα΄λιστα, έκκληση σε δημοτικές αρχές και συλλόγους για τον περιορισμό των εκδηλώσεων εν όψει Δεκαπενταύγουστου και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας.

«Παραδοσιακά τον Δεκαπενταύγουστο ανυπομονούμε σε όλη την Ελλάδα να γιορτάσουμε την Παναγία.

Στα νησιά μας ιδιαίτερα, ο εορτασμός της Παναγίας είναι συνυφασμένος με την ταυτότητά μας και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού καλοκαιριού. Απευθύνω όμως, ακόμα μια φορά, έκκληση για προσοχή και αυτοπεριορισμό, καθώς αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά», αναφέρει ανάμεσα στα άλλα.

Στους πρόποδες του Βερμίου, στο ναό της Παναγίας Σουμελά, εκεί που κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές δίνουν ραντεβού για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνεται, το Σάββατο και την Κυριακή, η 1.609 η πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Εφέτος, όπως γνωστοποιήθηκε, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν θα γίνουν όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χοροί).

Ανησυχία στα νησιά, σ’ αυτά είναι αυξημένα τα κρούσματα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, όπως τα περιστατικά κορονοϊού ήταν αυξημένα, πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Ενδεικτικά, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32% (σ.σ. με «πράσινο» όριο το 4%). Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται για την περιφορά της εικόνας.

Στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας. Μοναδικές «κίτρινες» περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία.

πηγη: Dikaiologitika.gr



  ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ-ΣΤΥΛΙΔΑ ΣΤΟ GOOGLE NEWS


ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΜΑΣ ΣΤΟ YOU TUBE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε το σχόλιό σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *